USG310 - Throughput?

Options

Hello together,

we administrate three Hotels with WLAN for the guests.
In all three hotels we have a Vodafone Cable internet connection with more than 200Mbps download. Provided by a Fritz!Box.
In all Hotels there is a USG310 directly connectet to the Fritz!Box.
Behind the USG310 i only got a throughput of about 70-90 Mbps (no VPN, just with a normal speedtest).
Is that a normal throughput or do we have a wrong configuration?

Best Regards, Marcus

Accepted Solution

  • MarcusMack
    MarcusMack Posts: 5
    First Comment
    Answer ✓
    Options

    Hi all,
    thanks for your help. BMW wasn't enabled. But i found the problemsource:
    There was a Zyxel 24-Port Switch GS1900-24HP connected to the LAN-Side of the USG310.
    Via this Switch we connect all the APs.
    For my measurement, i disconnected all the APs from the Switch and put only my laptop in.
    IT WAS THE SWITCH!
    As soon, as i rebootet this Switch, the complete bandwidth from WAN-side was reachabel on the
    LAN-side.
    Thank you all. We can close this post now.
    Best regards, Marcus

All Replies

  • TrondBKSuleimanCo
    TrondBKSuleimanCo Posts: 19  Freshman Member
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    Options

    At the time of your testing, did you make sure that you were the only one using that line, or could there be other devices with access to your internet connection at the same time?

  • MarcusMack
    Options

    Hello TrondBKSuleimanCo,

    i connected my Laptop directly to USG310/LAN-Side with all other LAN-Connections disrupted.
    In the Datasheet i read, that USG310 has a throughput of about 5000Mbps (SPI firewall throughput).
    So the 200Mbps from the WAN-side should nearly go to the LAN-side, am i right?
    We don't need VPN or anything esle. We just use the USG310 as WLAN-Controller.
    Can we configure anything "off" to get a higher throughput?

    Best regards, Marcus

  • PeterUK
    PeterUK Posts: 2,712  Guru Member
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    edited April 2023
    Options

    Throughput by wfi depends on AP and device with how far they are along with band in use 2.4G or 5G and channel width set

  • MarcusMack
    Options

    Hello PeterUK,

    thats right. We use the USG310 as WLAN-Controller for all the APs in the hotel.
    But i disconnected all APS and connected my Laptop to the LAN-side of the firewall
    with CAT7-LAN-Cable. So no WLAN and frequency plays a role for my measurement.
    Still on the WAN-side 250Mbps download and on the LAN-side only 95Mbps.

    Best regards, Marcus

  • PeterUK
    PeterUK Posts: 2,712  Guru Member
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    Options

    Is the link speed on the Laptop show 1Gb?

  • MarcusMack
    Options

    Yes, Linkspeed on USG-Port and on Laptop Network-Adapter shows 1GB.

  • PeterUK
    PeterUK Posts: 2,712  Guru Member
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    edited April 2023
    Options

    Odd that the speed is slow turn off BWM and is the egress/ingress on interface set to 1048576

  • Zyxel_Cooldia
    Zyxel_Cooldia Posts: 1,450  Zyxel Employee
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    Options

    Hi @MarcusMack ,

    Plaese try to disable BWM, and untick app partrol "Collect Statistics" in Monitor > Collect Statistics page.

  • MarcusMack
    MarcusMack Posts: 5
    First Comment
    Answer ✓
    Options

    Hi all,
    thanks for your help. BMW wasn't enabled. But i found the problemsource:
    There was a Zyxel 24-Port Switch GS1900-24HP connected to the LAN-Side of the USG310.
    Via this Switch we connect all the APs.
    For my measurement, i disconnected all the APs from the Switch and put only my laptop in.
    IT WAS THE SWITCH!
    As soon, as i rebootet this Switch, the complete bandwidth from WAN-side was reachabel on the
    LAN-side.
    Thank you all. We can close this post now.
    Best regards, Marcus

Security Highlight