USG1100 DHCP server function stopped providing IP addresses for all lans and vlans

Options
imaohw
imaohw Posts: 123  Ally Member
First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
edited April 2021 in Security
I have a USG1100 running V4.38(AAPK.0)ITS-WK26-r94697.  It is set up as a DHCP server for all lans and vlans.

At some point in the last 24-48 hours the USG1100 DHCP server stopped offering IP addresses.

This has happened in the past but was reported as fixed in an earlier firmware version. It appears it was not fixed.

I can "restart" the serving of all IP addresses by editing and saving any of the USG1100 DHCP settings for any lan or vlan.  For example today I reduced the pool size by 1 for DHCP on vlan 2 and devices on all lans and vlans started to get IP addresses.

I have captured a diagnostic file.  Please let me know who to send it to.
«1

All Replies

  • PeterUK
    PeterUK Posts: 2,727  Guru Member
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    Options
    Can you update to the newest firmware and see if it happens on that.
      
  • imaohw
    imaohw Posts: 123  Ally Member
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    Options
    I was planning on updating the firmware in two weeks.  However I do not see anything about the issue in the release notes.

    In the past the issue only happened once every 3-4 months.  This time it had not happened in at least 6 months.
  • Zyxel_Jeff
    Zyxel_Jeff Posts: 1,066  Zyxel Employee
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    Options

    Hi @imaohw

     

    Could you provide your diagnostic file and startup-config file to me via private message?

    Thanks.


  • imaohw
    imaohw Posts: 123  Ally Member
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    Options
    @Zyxel_Jeff,

    Requested files sent by PM.
  • kukuman
    kukuman Posts: 16  Freshman Member
    First Anniversary Friend Collector First Comment
    Options
    @imaohw   Have you ever try to release and renew your client device IP address when this symptom occurred?


  • imaohw
    imaohw Posts: 123  Ally Member
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    Options
    @kukuman - yes I have.  No IP address is provided by the USG1100 DHCP server when renew is attempted.

    New devices do not get IP addresses either.

    It is as if the DHCP server has stopped running.
  • chandan
    chandan Posts: 72  Ally Member
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector
    Options
    Yeah.

    This has happened with my device USG110 a few months before.
    Only after rebooting the device could help me to start the DHCP server back to normal and provide IP address to the requesting clients.
  • Zyxel_Jeff
    Zyxel_Jeff Posts: 1,066  Zyxel Employee
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    Options

    Hi @chandan

    Recommend you upgrade to the latest firmware V4.62 https://portal.myzyxel.com/my/firmwares and to see if this symptom appears again.


  • chandan
    chandan Posts: 72  Ally Member
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector
    Options

    Hi @chandan

    Recommend you upgrade to the latest firmware V4.62 https://portal.myzyxel.com/my/firmwares and to see if this symptom appears again.


    Hi,

    Already updated to the latest version.
    I will report here if  this symptom happens again.
  • imaohw
    imaohw Posts: 123  Ally Member
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    Options
    @Zyxel_Jeff - this issue just occurred again.  It seems that the DHCP server stopping is somehow related to a WAN connection dropping and coming back up.

    I have downloaded a diagnostic file from the USG1100.

    Please let me know who to send the diagnostic file to and if there is any other information I can gather to help diagnose the issue.

Security Highlight