XS1930-12HP SFP+ port goes up and down

pw123
pw123 Posts: 6
edited April 12 in Switch
I am trying to connect XS1930-12HP to Mikrotik RB5009 using SFP+ via a DAC 10GB cable. I also tried 10GB fiber optic cable and saw the same issue. But the connection goes up and down.

The system log looks like:
<br>
  63 2022-04-11T23:15:08Z DE interface: Port 12 link down
  64 2022-04-11T23:15:07Z DE interface: Port 12 link up 10G/F
  65 2022-04-11T23:15:01Z DE interface: Port 12 link down
  66 2022-04-11T23:15:01Z DE interface: Port 12 link up N/A
  67 2022-04-11T23:14:58Z DE interface: Port 12 link down
  68 2022-04-11T23:14:56Z DE interface: Port 12 link up 10G/F
  69 2022-04-11T23:14:52Z DE interface: Port 12 link down
  70 2022-04-11T23:14:48Z DE interface: Port 12 link up 10G/F
  71 2022-04-11T23:14:48Z DE interface: Port 12 link down
  72 2022-04-11T23:14:47Z DE interface: Port 12 link up 10G/F
  73 2022-04-11T23:14:34Z DE interface: Port 12 link down
  74 2022-04-11T23:14:31Z DE interface: Port 12 link up 10G/F
  75 2022-04-11T23:14:20Z DE interface: Port 12 link down
  76 2022-04-11T23:14:18Z DE interface: Port 12 link up 10G/F
  77 2022-04-11T23:14:18Z DE interface: Port 12 link down
  78 2022-04-11T23:14:15Z DE interface: Port 12 link up 10G/F
  79 2022-04-11T23:14:00Z DE interface: Port 12 link down
  80 2022-04-11T23:13:57Z DE interface: Port 12 link up 10G/F
  81 2022-04-11T23:13:51Z DE interface: Port 12 link down
  82 2022-04-11T23:13:49Z DE interface: Port 12 link up 10G/F
  83 2022-04-11T23:13:45Z DE interface: Port 12 link down
  84 2022-04-11T23:13:43Z DE interface: Port 12 link up 10G/F
  85 2022-04-11T23:13:27Z DE interface: Port 12 link down
  86 2022-04-11T23:13:25Z DE interface: Port 12 link up 10G/F
  87 2022-04-11T23:13:23Z DE interface: Port 12 link down
  88 2022-04-11T23:13:20Z DE interface: Port 12 link up 10G/F
  89 2022-04-11T23:13:16Z DE interface: Port 12 link down
  90 2022-04-11T23:13:16Z DE interface: Port 12 link up N/A
  91 2022-04-11T23:13:04Z DE interface: Port 12 link down
  92 2022-04-11T23:13:02Z DE interface: Port 12 link up 10G/F


<br>


Accepted Solution

All Replies

  • Fred_77
    Fred_77 Posts: 86  Ally Member
    Hi @pw123
    you are not alone in reporting this issue.
    You could try to change the port negotiation speed from auto to fix 10 GBe. I'm afraid it's not the definitive solution, but in my case it has greatly reduced the issue.
    Fred
  • pw123
    pw123 Posts: 6
    Thanks.

    Fixed 10GBe full duplex does not work for me. But fixed 1GBe full duplex does solve the issue. I just wonder why. And it is not a desirable solution since the speed is much slower.
  • Zyxel_Jonas
    Zyxel_Jonas Posts: 287  Zyxel Employee
    Hi @pw123,

    Welcome to Zyxel community!

    Based on the description, may I know if you had tried changed the media type to "DAC 10G" in the Basic setting > Port setup and verify if the port link up/down issue is resolved?

    If the problem still exists, may I know if your DAC cable does support DDMI?
    If yes, access XS1930-12HP via web GUI, go to Management > Maintenance and download the "Tech-support" file. So I could check the transceiver information.

    Reminder: Please send the tech-support file to me by PM, as there's some private information.

    If the DAC doesn't support DDMI, may I know if you have a Zyxel 10G transceiver for testing?
    It will help to verify if the problem is related to incompatibility between the DAC and XS1930.

    In addition, may I know the specific length of your DAC cable?

    Thanks
    Jonas
    Jonas,
  • pw123
    pw123 Posts: 6
    Hi Jonas,

    I tried dac10g mode and it does not work.

    The DAC cable does not have DDMI. The DAC cable is 0.5m.

    I don't have a Zyxel 10G transceiver. I purchased this DAC cable: https://www.optcore.net/product/dac10g-1m-zyx/ and will test it once I get it.

    On the other hand, I also tried a optic fiber cable with two 10GB optic SFP+ transceiver, which have DDMI information. It does not work either.

    I will PM you the support files for my two tests.

    Thanks for helping.


  • pw123
    pw123 Posts: 6
    I just tried Mikrotik XS+DA0001 Direct Attach Cable and had no luck. xs1930 side still had sfp+ up and down.
  • pw123
    pw123 Posts: 6
    It seems that it might be related EEE feature on mikrotik rb5009. Does xs1930's SFP+ support EEE?

    A similar issue happened on netgear MS510* switches and the diagnosis result is at: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=185107. Basically because MS510* do not support EEE.