GS1200-5HP v2 Mgmt VLAN not working

steves
steves Posts: 7
I have been testing a switch that is for deployment in a campground for kids with disabilities... in about 20 cabins I need a small POE switch for an IP phone, an IP paging unit, and in some cases a wireless AP. We would really like to use a switch that is more reasonably priced due to the fact we need 20+ of them and this organization doesn't have a ton of money. This setup requires me to pass three VLANs to the switch:

VLAN1-Data 
VLAN6-Voice 
VLAN100-Management 

Port 1- Yealink IP Phone
Port 2 - Algo IP Page adapter
Port 3 - ZyXEL WAX610D access point (in some cabins)
Port 4 - vacant
Port 5 - Trunk port to main building

My problem is even with the latest firmware V2.00(ABKN.1)C0 as soon as I build the VLANs in the switch, and go to the Management tab and change the Management VID to 100 and Apply, I immediately lose connection to the switch's management web portal. I have tried setting port 4 as untagged/PVID to 100 or accessing via an interface where VLAN100 is tagged and I can ping the switch's IP address, but am unable to access the management page. 

Am I doing something wrong? 


All Replies

  • steves
    steves Posts: 7
    edited March 25
    Correction... With the above configuration I can access the management interface on port 4, but not if I set my ethernet adapter to be Tagged VLAN 100 and connect to port 5, however I can ping the switch's IP address. 
  • PeterUK
    PeterUK Posts: 1,343  Guru Member
    edited March 25

    I do know some switches that can't access the management if the port is tagged and some that do...so you say connect a PC to port 4 with the PC tagged to 100 and port 4 tagged yes? doing so may lock you out of the switch or try connecting a PC to port 5 with tag 100 if that don't work try setting the PVID to 100 on port 5 but this will mean VLAN1 stops working.


  • Zyxel_Melen
    Zyxel_Melen Posts: 227  Zyxel Employee
    Dear @steves

    steves said:
    Correction... With the above configuration I can access the management interface on port 4, but not if I set my ethernet adapter to be Tagged VLAN 100 and connect to port 5, however I can ping the switch's IP address. 

    May I know the IP address of your PC is in same subnet with switch's IP address.
    If they are in different subnet, please change to same subnet and try again.
    Melen
  • Zyxel_Melen
    Zyxel_Melen Posts: 227  Zyxel Employee
    Dear @steves,

    Good day.
    May you also share the IP address of your switch and PC?
    And may you also use the command arp -a to the the ARP table on PC?
    Melen