Slow throughput after vlan assignment by NPS

Options
Ulthane
Ulthane Posts: 4
First Comment
edited May 29 in Wireless

hello, I have a GS1920 switch and a NW220AX wifi terminal. Without dynamic VLAN assignment. the flow is ok. As soon as we attribute a vlan dynamically we find ourselves with a flow rate of 100 mbps. Impossible to know if it's the hardware or the configuration. Can you help me?

All Replies

  • Zyxel_Kay
    Zyxel_Kay Posts: 644  Zyxel Employee
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    Options

    Hi @Ulthane

    To better understand your situation, could you please provide the following information?

    1. Is the 100 Mbps flow rate the throughput between the AP and the WiFi client, or is it the link speed between the AP and the switch?
    2. Could you try connecting a PC to the switch and running the dynamic VLAN assignment, then check the flow rate?

    Share yours now! https://bit.ly/4aO0BMF

    Kay

  • Ulthane
    Ulthane Posts: 4
    First Comment
    edited May 22
    Options

    Good morning,
    If I connect a PC to the switch via Ethernet, I easily obtain 600mbps or more. This only happens in WiFi, and only if I set the dynamic VLAN assignment from a Radius server (NPS).

    I tested a lot of settings on the access points but nothing worked.

  • Zyxel_Kay
    Zyxel_Kay Posts: 644  Zyxel Employee
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    Options

    Hi @Ulthane

    Thanks for sharing the additional details.

    To gain a clearer insight into your switch and AP, could you please help us by collecting the following information and sharing it with us via private message for further troubleshooting?

    1. Tech support information from the switch.
    2. Diagnostic files from the AP.
    3. Screenshots of the dynamic VLAN assignment configuration on the NPS.

    Share yours now! https://bit.ly/4aO0BMF

    Kay

  • Ulthane
    Ulthane Posts: 4
    First Comment
    Options

    I sent you what you needed by private message

  • Zyxel_Kay
    Zyxel_Kay Posts: 644  Zyxel Employee
    First Anniversary 10 Comments Friend Collector First Answer
    Options

    Hi @Ulthane

    Thanks for providing those files.

    Upon reviewing your issue, we determined that this is a known issue with 6E APs (including the NWA220AX-6E). Using dynamic VLANs may cause a throughput drop. We will fix this issue in our next firmware release. Stay tuned to https://community.zyxel.com/en/categories/wlan-news-and-release for the latest updates.

    Share yours now! https://bit.ly/4aO0BMF

    Kay